Stalo se v Horizontu – Říjen 2015

  • říjnové počasí bylo velmi proměnlivé, ale zároveň bylo plné krásných slunečných dnů, kdy jsme mohli na našich procházkách obdivovat krásy pestrobarevných stromy. Jindy nám zase pršelo a foukal vítr, ale naše klientky to ani přesto neodradilo od oblíbených procházek.

  • z barevných listů pak Drahomíra s klienty vyráběla podzimní výzdobu

  • ve stacionáři se nám klienti různě obměňovali, někdo docházel jen na několik dnů a někdo se rozhodl, že přes zimu bude radši zůstávat doma, aby na jaře mohl své návštěvy stacionáře obnovit. Jeden z našich dlouhodobých klientů, který naši službu navštěvoval už od roku 2009, ukončil na konci října službu úplně z důvodu potřeby neustálé zdravotnické péče. Je to pro nás těžké rozloučení. Je třeba vyslovit uznání jeho manželce, která oddalovala jeho nástup do pobytového zařízení téměř za hranice svých možností.

  • v říjnu oslavil v Horizontu narozeniny jeden z našich externích strávníků, který k nám dochází na obědy už od roku 2004, z personálu pak oslavila narozeniny Petra
  • v říjnu jsme navštívili další divadelní představení s názvem „Důkaz“, byla to příjemná návštěva divadla a výlet do centra Prahy, ačkoliv se nikomu z nás představení příliš nelíbilo
  • jelikož měsíc začal krásným počasím, vyrazili jsme ještě na jeden výlet do Toulcova Dvoru v Praze Hostivaři. Toulcův dvůr je enviromentální středisko, které pořádá výchovné ekologické programy, kroužky a akce pro mládež. Mimo jiné tam chovají různá domácí zvířata, tak jak by se chovat měla. Právě setkání s různými domácími zvířaty bylo pro naše městské klientky největším zážitkem. Živá prasata (jmenují se Růžena a Blažena) už mnoho z přítomných neviděly dlouhá desetiletí. Natož aby si je mohla podrbat za ušima. I přes sychravé počasí se výlet do Toulcova dvora velice líbil.

  • postupující podzim nám připomněl, že je třeba začít se připravovat na advent a začít  vyrábět předměty k prodeji při otevření a zahájení „Suchdolského betléma“. Toho se ujala především Hanka s klienty ve „výtvarné dílně“.
  • v říjnu zde proběhly tři akce:
  • Poprvé tu byla šansoniérka Zlatka Bartošková, kterou na piano doprovázel Jiří Toufar. Šanson přivedl do Horizontu i lidi, kteří k nám obvykle nechodí, což nás velice potěšilo.

  • Poprvé u nás přednášel i Jonáš František Rejl o svém „treku“ v Himalájích před pár lety. Přesněji vyprávěl o své cestě na trase zvané „Annapurna circuit“ (okružní trasa kolem masivu Annapurny) a přitom ukazoval nejrůznější potřeby pro vysokohorskou turistiku.

  • Na konec měsíce u nás vystoupila naše stálice Jaromíra Škampová. Byla tu letos už po druhé a její vystoupení bylo tentokrát věnováno Antonínu Dvořákovi. Opět se střídalo slovo s hudbou, což se všem posluchačům líbilo. Dokonce po koncertu ji paní Šindlerová požádala, zda by ji nezahrála na vernisáži chystané výstavy ve zdejším Alšově kabinetě.