Stalo se v Horizontu – červenec 2016

  • Každoročně se snažíme, aby během léta vše v Horizontu běželo jako normálně. Ale každý si chce v létě vzít dovolenou a proto dochází k určitým změnám.
  • Jako každý rok, tak i letos nejsou přes léto biblické hodiny a bohoslužby.Na celé léto nás opustila výtvarnice Hanka. Přesto výtvarná dílna probíhala pod vedením Lenky a Daniely, a tak stacionář zdobí nové výrobky a dekorace.

  • Přednášky jsme tu měli v červenci dvě.
  • První přednáška byla o Bolívii, kterou si připravila Jana Troupová. Pověděla nám různá geografická a historická fakta, ale samotnou Bolívii jsme mohli dokonce sami ochutnat. Měli jsme možnost totiž ochutnat kokový čaj. Přednáška měla velký úspěch a my doufáme, že se paní Troupová stane naší každoroční návštěvou.

  • O týden později jsme měli mimořádně zajímavé povídání Regíny Brokové. Zavedla nás do říše pro nás neznámé a nepředstavitelné. Snažila se nám popsat, jak mohou neslyšící vnímat hudbu. Už desetiletí probíhá „překlad“ hudby a zprostředkování emocí s ní spojených do znakového jazyka. Zajímavou kapitolou, které jsme se dotkli jsou třeba vlastní jména, resp. znaky, které identifikují konkrétní osobu. Ta je třeba nejprve vytvořit a děje se tak na základě určitých vlastností nebo vizáže. Na závěr došlo na řeč o hudbě, která byla hlavním tématem odpoledne. Regína nám něco předvedla sama a dále měla připravené různé video ukázky. Mohli jsme si tak poslechnout znakovou českou hymnu, svatební pochod nebo třeba hymnu Evropské unie, resp. Ódu na radost. Za tuto přednášku můžeme poděkovat naší pečovatelce Drahomíře, která má s Regínou mnoho společného.

  • A následující týden proběhlo fotoodpoledne – promítli jsme si fotografie za poslední půl rok. Připomněli jsme si tím, co všechno jsme zatím letos společně prožili. kdo chtěl, mohl si některé fotografie nechat přidělat.
  • I v červenci jsme se vydali na výlet. Cíl tentokrát byl hrad Český Šternberk. Návštěvu Šternberka jsme ale spojili s návštěvou zámku Jemniště. Obě památky leží kousek od sebe a bylo by škoda jednu z nich minout. Výlet se povedl a určitě sem zase zavítáme.

  • Koncem měsíce jsme se ještě vydali na výstavu Retro do nové budovy Národního muzea. V mnohých z nás vyvolala několik vzpomínek a tak se výstava určitě líbila.