STALO SE v LEDNU 2019

Ve stacionáři poměrně dost klientů „klempírovalo“ a naše řady byly prořídlé.

Dvě z  obyvatelek oslavily v lednu narozeniny – 93. a 96. Každá z nich své  spoluobyvatelky a personál velkoryse pohostily vínem a chlebíčky. Narozeniny obě oslavili na biblické hodině, které od ledna probíhají v salonku. Je nam na ně víc klidu a nejsou narušovány provozem stacionáře, dalšími příchozími, zvoněním atd.

Narozeniny oslavil ještě jeden klint ze stacionáře. Je vlastě o generaci mladší a mezi klienty je „benjamínek“. Oslavil 65. narozeniny. Své kolegy i personál stacionáře pohostil dvěma dorty a šampaňským.

V úterý 15.1. k nám přišly děti z MŠ v Gagarinově ulici zazpívat pár koled a řekly pár říkánek. Předaly klientkám přáníčka a vyrobené papírové růže. A pak jsme si s nimi zaskotačili na vozících a chodítkách, což pro děti byla nevšední atrakce. Jak ukazuje pár fotek, tak se během krátké návštěvy podařilo navázat spontánní a vřelý vztah přes těch 8 desetiletí, které většinu klientek od dětí dělí.

V lednu jsme tu měli 4 kulturně společenské akce a všechny se velmi vydařily. Jediný nováček byl pan docent Minář, povoláním vědec – entomolog, resp. parazitolog, který se v rámci svého výzkumu a mezinárodní pomoci opakovaně vracel do Mongolska. Vyprávění pana Mináře bylo poutavé a z klasických diapozitivů na nás dýchla minulost – možná zromantizovaná, ale krásná.

O týden později nám zahrálo Duo Tón směsku evergreenů a tanečních šlágrů pro starší a pokročilé. Písničky naše seniorské publikum nemohli zklamat. Neslyšely sice žádnou novinku, ale jsou to písně jejich mládí, které vyvolají spoustu vzpomínek.

A za daší týden přišli další „staří známí“ – Marian Vaněk se svou taneční partnerkou Annou Marií Žílovou. Vystoupení se líbilo všem a minimálně polovina z přítomných se do tance aktivně zapojila.

A posledního ledna sem přijel pan Kolomazník ze záchranné stanice pro volně žijící živočichy Panthea. I on byl sázka na jistotu.  Přivezl i několik jejích zástupců z různých živočišných říší. Viděli jsme na vlastní oči sklípkana, asi půl druhého metru dlouhou užovku, potkana a kavku. Ty odvážnější si mohli zmíněné exempláře pohladit. Celkově to bylo moc poučné a zajímavé a my jen doufáme, že si sem Pantheu budeme moci zase pozvat.