STALO SE v ČERVNU 2019

Horizont si v červnu připomněl 18. výročí otevření. „Plnoletost“ jsme oslavili tradičním posezením na zahradě. Vše proběhlo v klidu a ke spokojenosti všech. Doufejme, že za rok ve stejném složení na shledanou.

Tři nové klientky, které sem začaly chodit minulý měsíc zde už zdomácněly a když nikdo nechybí, tak je stacionář opět plně obsazený. Jedna z nových klientek  zde v červnu oslavila své první (míněno první v Horizontu, jinak byly už 89.) narozeniny. Své nové kolegy i personál pohostila chlebíčky, vaječňákem a šampaňským.

Jeden týden strávila v rámci své studijní praxe ve stacionáři Natálie, které už rok v Horizontu bydlí a vykonává pohotovostní službu. Rychle se zaučila a byla platnou pomocí. Mimo jiné se s námi vydala jako druhá asistentka na výlet.

Na výlet jsme se tentokrát vydali na zámek ve Vlašimi. Je zde umístěné muzeum Podblanicka. U6 jsme zde byli asi v roce 2013, ale samozřejmě v úplně jiném složení. Výlet se vydařil, zámek se líbil. Z vyhlášeného zámeckého parku jsme stihli zajet jen k čínskému pavilonu. Navíc jsme neměli síly a navíc nás na cestě od pavilonu zastihl déšť.  Měli jsme s sebou 3 lidi na vozíku, takže pomoci stážistky Natálie byla opravdu vítaná. A chvílemi při tlačení vozíků přiložila ruku k dílu i některé dámy.

Udělali jsme si ještě jeden kratší výlet (nebo lépe řečeno exkursi) na zemědělskou universitu do stájí.  Exkurse se líbala a shodli jsme se na tom, že bude dobré ji časem zopakovat s jinými klienty. Ani jsme netušili, jakou všechnu zvířenu tam mají. Nikoli jen tradiční česká hospodářská zvířata, jako krávy, kozy, ovce a prasata. Ale i lamy či opičky.

Po delší době nás navštívili děti a maminky z MC Rybička. Původně jsme si chtěli dát sraz v komunitní zahradě. Ale bylo takové nejisté počasí, že jsme se nakonec rozhodli, že přijdou k nám do Horizontu. Počasí nám ale nakonec přálo, takže jsme mohly přece jen být na zahradě byť ne komunitní.

Bylo to fajn, jako vždycky. Přišli některé nové maminky s novými miminky. byly tu některé nové klientky. někdo se zapojoval aktivnější, někdo méně. Ale nikdo se nenudil a každý se něčím pobavil.

V červnu proběhly v Horizontu dvě přednášky. Poprvé k nám přišla paní Hana Šnajdaufová. Je amatérskou, ale zdatnou a zkušenou badatelkou v historii českého   námořnictva.

A na konci měsíce přišel každoroční host – Luboš Kálal. Tentokrát nám povídal o své letošní cestě do Pobaltí, konkrétně do Lotyšska a Estonska. Jsme rádi máme několik hostů, kteří nezklamou a každý rok si na nás udělají čas a my můžeme mít jistotu, že na ně lidé přijdou a neodejdou zklamaní. A pan Kálal k nim patří rozhodně!