STALO SE v ŘÍJNU 2020

Říjen už byl plně ve znamení koronaviru. Stále víc a víc ochromoval celou společnost, dusil a omezoval společenský a veřejný života.

Ještě jsme stihli přednášku Vojty Čurdy o konci 2. světové války v Praze. Původně měla být v září, kdy ji zmařila karanténa veškerého personálu. byla to však poslední akce pro veřejnost. Proběhnout měly ještě 3 další. Ty nám ale omezení vyhlášená vládu ve snaze zabránit šíření koronavirů znemožnila.

V souladu s přijatými opatřeními jsme snížili denní kapacitu klientů stacionáře na 5 osob, abychom dostáli požadavku, že nemá být více než 6 lidí pohromadě. A personál samozřejmě po stacionáři pohyboval výhradně v roušce. Ale i počet 5 klientů nebyl leckdy naplněn. Někteří klienti se báli nákazy a chodit přestali, jiní onemocněli – někdo běžnými neduhy a tito klienti se nám snad vrátí. Jiní Covidem a s těmi už se asi neuvidíme. Některé dny bylo ve stacionáři limitních 5, ale např. v pátek přišla několikrát jen jedna klientka. Nicméně jeli jsme dál.

Stihli jsme dvě setkání s Mooňáčkem. Jedno ještě na zahradě Horizontu.

Na to druhé jsme se vydali mi k Mooňáčkovi a Denise. Obě setkání se hodně povedla. Vždy nám přálo počasí.

A jako bonus se na nás přišla podívat dvě koťata. A z fotek je patrné, že byla velmi přítulná.

Také s Meginkou jsme se v říjnu setkali 2x. A vždy to bylo vydařené. Svojí společenskou povahou si klientky získala a vždy se na ní těšily. O to smutnější byly, když nám její panička Renata zavolala, že z pracovních důvodů bude muset své návštěvy v Horizontu nejméně na měsíc přerušit.

Naše dlouholetá výtvarnice Hanka se nám do zářijové karantény zatím nevrátila. V pondělních výtvarných dílnách ji zastoupila většinou Adéla a někdy i Veronika. A nutno přiznat, že ji zastoupily plnohodnotně.  Přesto musíme říct, že se nám po Hance stýská a doufáme, že se přece jen vrátí.

Jak jsme uvedli v minulém zápise – z Horizontu se rozhodly odejít dvě „pohotovostní“ dobrovolnice: Monika s Terezou. Podařilo se nám však díky Natálii brzo najít náhradu. Jsou to kamarádky Annie a Elis.

A služby tu teď budou náročnější než dosud. vrátila se nám obyvatelka po CMP, která potřebuje hodně péče.

Kvůli koronavirovým omezením se nemohla sejít Středisková rada, jejíž schůze byla naplánovaná na úterý 27.10. Alespoň tedy „per rollam“ schválila výběr nových obyvatelek – paní Raisové a paní Terynkové.

V listopadu se tedy naše řady snad konečně rozšíří.