STALO SE v PROSINCI 2020

Měsíc nezačal dobře. Hned prvního jsme nechali odvézt jednu obyvatelku sanitkou do nemocnice.  Z nemocnice jsme neočekávali dobré zprávy. A skutečně – v sobotu 5.12. námjejí příbuzní dali vědět, že zesnula. Žila zde od roku 2003 a byla poslední z „první generace“ jeho obyvatelek.

Ve společnosti stále platil nouzový stav, takže jsme stále nemohli pořádat akce pro veřejnost. Nemohlo být tedy ani tradiční předvánoční setkání alias besídka. Daniela s klienty sice horlivě pekla cukroví, ale neměli jsme je komu nabídnout. Tak jsme je podle hesla „co si doma upečeme, to si doma sníme“ konzumovali ve stacionáři. A každý z klientů při své poslední návštěvě dostal balíček s výslužkou.

Stacionář byl utěšeně zaplněný a navíc sem začali chodit 2 noví klienti.

Jedna z věcí, o které jsme kvůli covidu přišli bylo adventní setkání s Rybičkou. Nabídli nám tedy aspoň, že v rámci své společné procházky nám přijdou zazpívat před okno. Bylo to milé. Jen nás trochu mrzelo, že to proběhlo v pátek, kdy je tu relativně málo klientů. Už aby bylo po covidu a mohli jsme si s dětmi zadovádět na živo.

Stále sem chodila praktikantka Kristýna. Skončila až těsně před Vánocemi. ještě si stihla pro klienty připravit povídání o vánočních zvycích, během kterého si pouštěli lodičky z ořechových skořápek, lili olovo atd.

Kristýna se velmi osvědčili a až budeme v létě hledat brigádnici, určitě ji oslovíme s nabídkou.

Velkou událostí pro nás bylo předání nového auta. Pan Marek z reklamní agentury Kompakt jej pro nás sháněl celý rok. Resp. sháněl firmy, které by si na něm zaplatily reklamy, za které by bylo auto pořízeno.

K předání vozidla došlo v úterý 22.12. za přítomnosti zástupců Kompaktu a několika firem, které na něm mají reklamu. A také za přítomnosti několika klientů, kteří se v něm budou vozit.

S klienty jsme pro tuto malou slavnost upekli kapra. Tedy přesněji bábovku ve tvaru kapra. A s Lucií klientky dopoledne připravily chlebíčky.

A hned druhý den dopoledne jsme se s tímto vozidlem vydali pro Betlémské světlo. Většinou pro něj jezdíme do katedrály sv. Víta. Letos byl ale celý hrad zavřený, aby koronaviry nemohly na pana prezidenta. Betlémské světlo jsme si proto letos připálili u skautů v Nerudovce. A dlužno poznamenat, že jsme světlo na Suchdol nepřinesli nadarmo – lidé si pro něj celkem chodili.

Během vánočních svátků měla službu Elis, která tu Vánoce trávila poprvé. S několika obyvateli se na Štědrý den odpoledne sešla. Podobné posezení proběhlo na Silvestra odpoledne.

Tak nám skončil neobvyklý covidový rok a všichni jsme doufali, že ten přicházející bude lepší. Ale to jsme ještě nevěděli, co nás hned na začátku ledna čeká….