STALO SE v ÚNORU 2021

I druhý měsíc roku jsme zaznamenali ztrátu. Tentokrát ve stacionáři. Byla hospitalizována a udělali jí standardní vyšetření na Covid (které se dělá všem lidem přijímaným do nemocnice) a výsledek byl pozitivní. Týden pro druhé dávce vakcíny !!! A druhý den zemřela. Bezprostřední příčinou smrti nebyl Covid. Zda k tomu nějak přispěl nevíme. Asi ne. Ale ani vakcína v jejím případě nezabránila nákaze.

Následovalo další dvoutýdenní uzavření stacionáře. A všichni klienti, kteří se tu onou klientkou setkali, museli na testy. Personál se testování vyhnul, protože tu nosíme respirátory.

Ještě před tím, hned na začátku měsíce, jsme tu slavili dvojí narozeniny. Byla to příjemná oslava, byť v poměrně úzkém kroužku.

Už v lednovém zápisu jsme uvedli, že napadlo nebývalé množství sněhu – tedy nebývalé na současnou dobu. Mohlo ho být nejvíc tak za posledních deset let. A to jsme netušili, co nás čeká v únoru. V Praze dočkali zase jednou dočkali regulérní kalamity. Cesta do práce, stejně jako cesty pro klienty se pořádně protáhla. Netřeba říkat, že ani sníh a mráz neodradil ty odolnější z nás od pravidelných poledních procházek.

Všichni klienti z Horizontu, kteří na to měli nárok, byli do konce ledna naočkovaní druhou dávkou vakcíny.

Zhruba jednou za čtrnáct dní začala do stacionáře chodit Kristýna, která si tu na podzim odbývala svou praxi v rámci studia. Zalíbilo se jí tu, tak sem začala chodit jako dobrovolnice. V únoru sem jednou přišla v úterý na stacionářskou pekárnu. A když už tu byla, tak se aktivně zapojila.

Daniela se s klienty začala v naší pekárně pouštět do stále složitějších věcí. Jednou byl např. na pořadu dne perník s polevou, pomazánka, šneky z listového těsta a houstičky. A všechno se o povedlo. Posuďte sami:

Výtvarnice Hanka nám dala vědět, že ji tu dlouho neuvidíme – pokud vůbec někdy. Musí řešit své zdravotní i rodinné starosti. Výtvarné dílny tedy stále vedla Adéla a musíme říct, že se jí dařilo. Klienti oceňovali její nápady i její přístup k práci a k nim samotným.

Také Veronika se ve svých tvůrčích odpoledních činila. Každá z nich má jiný přístup – Adéla s klienty většinou tvoří jedno společné dílo. S Veronikou většinou vytváří každý svůj výrobek.

A nakonec ještě pár fotek z únorové canisterapie. Měla proběhnout dvě setkání. Ale o jedno nás připravila karanténa. Druhé už proběhlo a dorazili na něj opět dva pejsci s dvěma paničkami. Povedlo se to jako obvykle a hezká atmosféra, kterou zde psi pomohli vytvořit, je snad znát i z fotek.

Kronavirus se nevzdával. Nákaza se šířila, viry mutovali do stále nebezpečnějších a a nakažlivějších mutací, nemocnice byly plné  …. Vláda se v reakci na neutěšenou situaci rozhodla zpřísnit omezující opaření.

Mrzí nás to, protože je nepravděpodobné, že by se nám v této situaci ozývali noví zájemci o stacionář. Přitom bychom to potřebovali. Další klientka k naší lítosti signalizovala odchod. Až jejího manžela propustí z nemocnice, půjdou společně do domova pro seniory a my přijdeme o dalšího milého člověka