Stalo se v Horizontu – březen 2017

  • Březen byl měsícem prudkých změn v počasí. Ještě začátkem měsíce jsme se v komunitní zahradě hřáli za sychravého vlhka u ohýnku a kolem sebe měli jen povadlou trávu a loňské listí. A v posledním březnovém týdnu už byly rozkvetlé všechny zlaté deště, sakury, meruňky a třešně. Jaro přišlo opravdu rychle a vypadá to, že bude brzo pryč. Tak se snažíme si kvetoucích stromů na procházkách užívat co se dá.

  • Měsíc březen začal pro Horizont smutně. Opustila nás obyvatelka penzionu, která zde žila přes 17 let. Rozloučení proběhlo během biblické hodiny 14.3. Paní farářka na místo, kde obyvatelka obvykle sedávala, položila růži.
  • V Horizontu jsme dále oslavily troje narozeniny – dvě obyvatelky penzionu a naše pečovatelka Romana.

  • Jedna výtvarná dílna proběhla na zahradě – šlo o každoroční výměnu jehličnatých dekorací v květináčích za macešky. Tehdy ještě všichni seděli na zahradě v kabátech. Ale o dva týdny už jsme tam byli na lehko a dokonce vyhledávali stín.

  • Dopolední i odpolední program v posledních březnových dnech mohl probíhat na zahradě – z čehož měla jistě radost i pravidelná páteční účastnice Berry. A sluníčko vylákalo na balkony snad všechny obyvatelky penzionu.

  • Kromě tradičního přesazování květin se ve výtvarné dílně objevovaly i jiné jarní motivy. Interiéry byly ozdobeny čerstvými květinami a Hanka s klienty začala vyrábět hezkou dekoraci s ptáčky, které jsme slýchali čím dál tím častěji.

  • Přišla paní z motolské nemocnice, aby převzala obrázky z naší výtvarné dílny, které budou zdobit jedno tamní oddělení. Jde o výzdobu dětského oddělení, takže na obrázcích jsou pohádkové motivy. Předání proběhlo v pondělí 20.3. Doufáme, že se nám podaří se v motolské nemocnici zastavit a podívat se na výzdobu s našimi obrazy.

  • Hned na začátku měsíce začal půst, kterému předcházel masopust a s ním spojené lidové veselí, tradiční průvody atd. Drahomíra si k tomuto tématu připravila dramahrátky, kde došlo i na masky. Klasického medvěda jsme tu sice neměli. Ale indián také stál za to.

  • Už podruhé přišli letos našim dámám k MDŽ popřát zástupci palestinského velvyslanectví. Tentokrát nemohl přijít pan velvyslanec osobně, neboť musel dát přednost diplomatickým povinnostem. Přišel ale jeho kolega s asistentkou. Tento pán v Čechách žije dlouhá desetiletí, studoval tu a mluví plynule česky, takže se konverzace mohla odehrávat v naší mateřštině, což napomohlo bezprostřední atmosféře. Každá z dam dostala rudou růži a každý z přítomných jako suvenýr obdržel růženec z olivového dřeva. Ve stacionářské pekárně den před tím upekli koláč, který jsme návštěvě nabídli. Oni nás naopak pohostili tradiční arabskou sladkostí -„baklavou“. Popovídali jsme si a domluvili se, že někdy recipročně navštívíme palestinskou ambasádu. Doufejme, že se nám to letos konečně podaří.

  • Maminky s miminky nám nadále přicházely zpestřovat čtvrteční dopoledne a vypadá to, že některé děti už si prostředí Horizontu pamatují a začínají se tu cítit přirozeně. Jinými slovy začínají čím dál tím víc řádit.

  • A jednou jsme se vydali v rámci procházky po obědě na úřad do Alšova kabinetu, abychom si prohlédli výstavu „Jména na pomníku“. Stála o to především rodilá suchdolačka, která se o ní dočetla v Suchdolských listech a zjistila, že mnohé osobnosti, o které na výstavě jde, zná. Každé ze jmen na pomníku, jenž je věnován památce suchdolských občanů, kteří byli za války zavražděni okupanty, má na výstavě svůj panel. Na tom je vše, co se o něm podařilo vypátrat – fotografie, živnost, odbojová činnost, dopisy, vysvědčení a také jakým způsobem předčasně skončil jeho život. Je to hezký způsob vyjádření úcty osobám, které neváhali dát v kruté době život všanc kvůli naší svobodě.

  • Kulturní program Horizontu byl nabitý. Každý týden tu byla akce ss našimi již známými přednášející, se kterými jsme tak měli možnost poznat 4 kontinenty:
  • Saša Ryvolová nás vzala na Borneo, Martin Mykiska do Pákistánu, Jana Troupová do Kostariky a Panamy. A bychom nezapomínali na luhy a háje naší domoviny, přišel i pan docent Beneš připomenout nám, že i u nás je hezky a všude dobře doma nejlíp a ukázal nám hezké obrázky z Českého ráje a dalších míst milých českému srdci. Účast na všech těchto akcích byla hojná, což dokládáme fotografiemi. A doufáme, že se všemi se tu zase v příštím roce setkáme zase.