STALO SE v KVĚTNU 2019

Jakoby si duben s květnem vyměnily role. Po teplém, suchém a slunečném dubnu se ochladilo, zatáhlo a začalo pršet. Chladné a deštivé počasí trvalo celou polovinu měsíce a teprve na samém závěru se měsíce se teploty vyšplhaly k dubnovému standardu. Konečně jsme mohli naplnit vyvýšený záhon.

Několikrát Lucie s Danielou vystěhovali na zahradu stůl a klienti stacionáře na zahradě obědvali, což pro ně bylo hodně příjemné.

V penzionu nám stále chybí obyvatelka. 21.5. byla schůze Střediskové rady, kde jsme měli vybrat novou obyvatelku. Nicméně ve čtvrtek a pátek obě kandidátky volaly, že svou žádost stahují a budou hledat místo v zařízení pro více postižené klienty, tedy  v domově pro seniory.

I stacionář nám v květnu prořídl. Ale nebyl problém uvolněná místa zaplnit.  Obvolali jsme několik zájemců, které jsme dříve museli z nedostatku místa odmítnout a hned v květnu začali stacionář navštěvovat tři noví zájemci.

Počátkem května jsme přišli o auto, kterému jsme – podle jména vraku šéfinspektora Clouseaua – říkali „Stříbrná sršeň“. Letos oslavil 20. výročí své výroby a 11 let ve službách Horizontu. Porouchala se mu zadní náprava a mechanik řekl, že se opravdu nevyplatí ho opravovat. Čekali jsme to už delší čas.

Požádali jsme reklamní agenturu Kompakt, která každý rok dává nějaké organizaci tzv. „sociální automobil“. Odepsali, že auto pro rok 2020 budou vybírat v říjnu 2019. Počkáme si – šance asi není velká a zájemců je jistě mnoho, ale „zázraky se dějí“.

V květnu jsme tu měli 4 kulturní akce.

Nejprve přišla „nová tvář“ Terezie Šimáková. Vyprávěla nám o svém dobrovolnickém pobytu v klášteře v jižní Francii.

O týden později tu naše kolegyně Lucie měla přednášku o bylinkách.

Další „novou tváří“ byl David Theodor Cabal,  který nám sem přišel připomenou 74 let staré události pražského povstání.

A na závěr měsíce sem přišel náš každoroční host, Markéta Kiratli, která nám přiblížila další z osobností českého operního světa. Tentokrát to byl Beno Blachut.

Začala turistická sezóna a my jsme se na první výlet vydali do skanzenu na Vysoký Chlumec. Navzdory ne zrovna ideálnímu počasí se výlet vydařil a všichni se vraceli spokojení.