Stalo se v Horizontu – prosinec 2015

  • Poslední měsíc roku pokračoval v lámání teplotních rekordů. Počasí bylo spíš jarní a to včetně kočiček a rozkvetlého zlatého deště. Často bylo slunečno a teploty se pohybovaly mezi 10 – 15 stupni.

  • Hned první procházka v prosinci vedla k suchdolskému Betlému. Klienti obdivovali množství figurek i kvalitu provedení. Snad se příští rok zase po dlouhé době odhodláme a také něco vyzkoušíme v rámci výtvarné dílny vymodelovat. Dle fotografií sami posuďte, zda něco kromě Betléma připomíná blížící se Vánoce.

  • Velkou událostí bylo malování. Bylo to už hodně potřeba a jsme rádi, že to máme zase na pár let za sebou. Obrátili jsme se na stejnou firmu, která nám tu na jaře lakovala zábradlí a železné části zvenku budovy. I ohledně malování interiérů budovy jsme s ní byli nadmíru spokojeni. Pracovali rychle a kvalitně a za necelé dva týdny byly vymalovány kompletně prostory stacionáře a peč. služby i několik bytů. Ale i při sebelepší firmě se při malování nadělá a práší. Dostat Horizont do uspokojivého stavu stálo personál dvě pracovní soboty, za což mu patří veliký dík. Provoz stacionáře ani peč. služby jsme neomezovali. Některé klientky nám dokonce při úklidu pomohly například při otírání prachu z tchýniných jazyků a širokých listů klívií.

  • Sotva jsme byli hotovi s malováním, dorazily děti z MŠ Antonína Čermáka ke společnému zdobení ve stacionáři. Poprvé přišli loni před Vánocemi, pak na jaře před velikonocemi a vždy to byla velmi milá návštěva. Snad se nespleteme, když napíšeme, že obě strany už to považují za tradici a další návštěvy budou následovat. Loni pekly perníčky děti i dámy ve stacionáři. To jsme letos kvůli malování nestihli a práce zůstala jen na dětech. My jsme alespoň obstarali zdobítka.

  • Také na výtvarné dílně stále přetrvávaly vánočně-nebeské motivy. Jak je vidět z fotografií, tak se počet účastníků výtvarné dílny se rozšířil. Dva mužské účastníky naráz už jsme na výtvarné dílně dlouho neměli. Jeden z obyvatelů penzionu se rozhodl oprašovat své dávné talenty, a tak začal pravidelně docházet spolu s klienty stacionáře. Rychle se ukázalo, že má výtvarné nadání a některé své grafiky přinesl na ukázku. Hned další týden následovala exkurse do jeho bytu, který více než byt připomíná soukromou galerii. Obrazy se líbily snad ještě víc než grafiky.

  • S blížící se besídkou se stacionář v rámci pečení pustil do vánočního cukroví.

  • Besídka proběhla jako obvykle, jen jsme se museli obejít bez „matky zakladatelky“ Marty Jurkové. Ale předseda naší Střediskové rady (kterého jsme představovali na besídce právě před rokem) ji důstojně zastal. Koledami nás pak potěšily děti z MŠ U lesa, z jejichž vánočního vystoupení v Horizontu býváme pravidelně všichni na měkko. Pak předseda Lukáš přešel do vážnějšího tónu a přečetl svou vánoční úvahu. A pak už byla volná zábava a soudě podle toho, jak dlouho se lidé zdrželi, tak se rozhodně nenudili a každý se velmi dobře bavil. Velmi si vážíme návštěvy pana starosty Petra Hejla a paní místostostarostky Věry Štěpánkové. Na den naší besídky měli na úřadě schůzi. Ale po ní ještě neopomněli přijít pozdravit suchdolské seniory. Jsme jim vděční za mnohostrannou podporu a důvěru, kterou v nás a v naší práci mají. Následuje pár fotek z besídky, které atmosféru snad přiblíží lépe.

  • Pokud jde o kulturu, byl poslední měsíc roku 2015 snad nejnabitější. Kromě dvou „živých“ akcí uvedených v programu přibyly dvě nové. Byl to koncert oddílu Kočovníci a koncert příležitostného (ale v Horizontu zdomácnělého) souboru Vichr z hor.


  • První z vystupujících byl pan doktor Konařovic. Většinou si ho sem zveme v létě, ale tentokrát jsme to museli vydržet až do závěru roku. Ale ukázalo se, že je to dobře. Téma, které si vybral, byla jeho poslední cesta, jež ho zavedla do Jordánska a Izraele. A samozřejmě, že se nemohl vyhnout místům, které do adventního období padnou jako ulitá – místům spojeným s narozením a životem Ježíše Krista.

  • A nakonec se zmíníme o souboru, který tady byl poprvé, ale doufáme, že ne naposled. Jde o flétnové trio Flauto Domenica (Nedělní flétna). Flétnu už jsme tu slyšeli, ale rozhodně nikdy tři na jednou, navíc různé druhy. Soubor se orientuje hlavně na renesanční a barokní hudbu. Hodně hrají taneční hudbu z tohoto období, ale i lidovky různých národů. Koncert se lidem určitě líbil!

  • 31.12. tu bylo další setkání, na které dorazila většina obyvatelek, dvě klientky stacionáře i dvě paní z terénu. O zábavu se postaral hlavně jeden z obyvatelů penzionu, který přinesl velký štos svých satirických kreseb, karikatur a kreslených vtipů. Znovu jsme potvrdili, že by jeho díla stála za zveřejnění. Týž den tu naposled byla Klára. Jejího odchodu litujme, ale chápeme, že po dostudování chce pracovat na plný úvazek. A jejímu novému zaměstnavateli blahopřejeme, že si ji vybral. A jsme rádi, že na její místo nastoupila právě Lenka. Po roční zkušenosti s ní víme, že bude Kláře důstojnou nástupkyní.

Ke konci roku už jen zbývá poděkovat všem, kdo se na chodu Horizontu podílejí a svou prací mu umožnili další rok existence.