Stalo se v Horizontu- duben 2016

  • Během dubna jsme zažili opravdu aprílové počasí. Přesto příroda byla krásná a tak jsme si mohli naplno vychutnávat jarní procházky.

  • V tomto měsíci se s námi rozloučila naše praktikantka Erika, o které jsme již psali v minulých měsících. Pro svůj poslední program si připravila origami z ubrousků, které si někteří klienti zkusili poprvé v životě.

  • Naše dlouholetá vedoucí výtvarné dílny Hanka oslavila významné jubileum a pro klienty i kolegyně si připravila pohoštění. Dočkala se nejen dárku od personálu, ale hlavně srdečných přání a gratulací.

  • V dubnu proběhly čtyři akce:
  • Nejprve nás přišel pan Pavel Kukal seznámit s historií a současností českého vinařství. Samozřejmě nesměla chybět ochutnávka z vinic ČZU, kde pan Kukal pracuje. Přednáška i následná diskuze byla pro všechny určitě velmi poutavá.

  • Hned následující den jsme tu měli divadelní představení spolku aktivních seniorek z Fresh senior klubu. Pod vedením herce Petra Pochopa nastudovali dramatizaci 4 Čapkových apokryfů. Představení se moc líbilo a tak herečky ze spolku zde snad nebyly naposledy.

  • Následující týden přišel jeden z našich nejoblíbenějších cestovatelů – Jirka Lehejček. Tentokrát mluvil o cestě do Bosny a Hercegoviny. Byl tam několik let po skončení balkánských válek v devadesátých letech, ale jizvy byly ještě patrné na krajině i ve městech. Viděli jsme spoustu přírodních krás a dozvěděli se zajímavé historky o místních lidech.

  • Třetí akci v tomto měsíci bylo recitační a dramatické pásmo Lenky a Davida Fisherových, kterým tak připomněli 400 let od narození Williama Shakespeara. Bylo zajímavé poslechnout si úryvky ze sonetů a her v pravé britské angličtině. Dále jsme se například dozvěděli, jak Shakespeare pracoval se zvukem lidského hlasu a jazykem. Také nám řekli, jaké bylo ve Shakespearově době divadlo a čemu musel velký básník konkurovat. Na samý závěr nám přečetli slavný Hamletův monolog v originále a ve třech různých překladech. Všichni z publika byli nadmíru spokojení.

  • Poslední akcí v dubnu byl první letošní výlet. Jako cíl jsme si vybrali památník Bedřicha Smetany v Jabkenicích a výstavu o historii pražských cechů na zámku ve Ctěnicích. V Jabkenicích jsme kromě prohlídky měli i výklad se spoustou pro nás neznámých informací ze Smetanova života. Ve Ctěnicích jsme viděli spoustu zajímavých exponátů, které dlouho zůstávaly v muzejních depozitářích a výklad nás, stejně jako v Jakbenicích, velice potěšil a nadchl.

Poslední akcí v dubnu byl první letošní výlet. Jako cíl jsme si vybrali památník Bedřicha Smetany v Jabkenicích a výstavu o historii pražských cechů na zámku ve Ctěnicích. V Jabkenicích jsme si prohlídky měli i výklad se spoustou pro nás neznámých informací ze Smetanova života. Ve Ctěnicích jsme viděli spoustu zajímavých exponátů, které dlouho zůstávaly v muzejních depozitářích.