Stalo se v Horizontu – Srpen 2015

  • v srpnu pokračovalo období veder, stejně jako období dovolených. Postupně si tak všichni zaměstnanci vybrali dovolené. Jediná Drahomíra se celý měsíc nezastavila a své programy prokládala poezií, zpěvem a cvičením.
  • dále proběhlo několik setkání „Klubu pamětníků“ a  to v prostředí zahrady, kdy bylo snesitelněji
  • i odpolední procházky musely být v některé dny z důvodu vysokých teplot zrušeny a klienti tak radši trávili odpolední pohodu za zdmi Horizontu
  • další z klientek oslavila své narozeniny v Horizontu. Podle nové tradice jí ostatní klientky s Drahomírou složily báseň a Daniela s klientkami upekla dort. Protože se báseň zvlášť vydařila a zmíněná klientka z ní měla velikou radost, dovolujeme se o ní s vámi také podělit.

Narozeninová báseň:
My všichni z Horizontu vše nejlepší přejeme Vám
k Vašim narozeninám.
Děkujeme za Váš osobitý humor i vtip,
díky kterému i nám je veseleji a na duši líp.
Děkujeme, že pomáháte nám a staráte se i o naše kvítí,
že dáváte vláhu květinám i našemu žití.
Konvičky i vozíku se vždy Vaše ruka chopí,
veze ostatní s citem a nikoho nevyklopí.
Ruku pomocnou Vy neváháte nám nikdy dát,
a tak dovolte, abychom ji stiskli a mohli Vám ze srdce přát.
Ať je Váš život voňavý jak Vámi zalitý květ,
ať stejně barevný je i Váš svět.
Kéž naše úcta k Vám je cítit z těchto vět.
Ať je Váš život sladký jako med,
ale ať se Vám vyhne vosí jed.
Ať na Váš nos sedne leda hodná včela,
ať je každé zítra hezčí, než bylo včera.
Ať se máte lépe než z Manon král
a s chutí a umem recitujete básně stále dál.

Tak všechno dobré a všechno nej,
ať je Vám hej v Horizontu i mimo něj!

  • Další, kdo tento měsíc slavil byly Vlasta s Drahomírou. Každá dostala malý dárek a přáníčkem a básničkou. Jsme rádi, že je tu máme a doufáme, že je tu budeme vídat i nadále.
  • Tak tomu bohužel nebude s naší kolegyní Klárou, která si po studiích našla stálé zaměstnání. Několik měsíců bude ještě obě zaměstnání kombinovat a postupně předávat svou agendu naší již osvědčené kolegyni Lence, která nyní v Horizontu působí zejména jako asistentka jednoho z klientů. Klára za dva roky co tu byla posunula zas o kus dál způsob, jakým zde probíhá individuální plánování a přispěla různými nápady a návrhy k dalšímu celkovému rozvoji naší služby.
  • v srpnu proběhly dvě zajímavé přednášky

Prvním přednášejícím byl Vojtěch Čurda, který se vrátil k letošnímu Husovskému výročí. Náš obvyklý letní host promluvil o Husovi v poměrně širokém kontextu – v myšlení své doby, evropských dějinách, politických tlacích atd. všichni byli spokojeni. Zajímavá byla i následná diskuse, která sklouzla mimo jiné i k hodnocení letošní husovké televizní trilogie a jejímu porovnání s komunistickými ideologickými filmy Otakara Vávry.

Další přednášku tu měl další náš „starý dobrý známý“, pan Vítězslav Havránek. Loni jsme s ním putovali po národních parcích Jižní Kalifornie, letos nás provedl NP jižního Utahu. Lidí přišlo dost a moc se jim to líbilo, takže doufáme, že nás zase za rok zavede do dalších parků.

  • Za zmínku stojí i promítání Prodané nevěsty, kterým jsme navázali na červencovou Rusalku. Zase byla návštěvnost slušná a rádi bychom příští měsíc promítli zase další.
  • Srpnový výlet byl náročný. Stihli jsme dokonce dva zámky a v každém jsme šplhali do druhého patra. Takže jsme se vrátili celý schvácení. Ale stálo to za to.
  • V Benátkách nad Jizerou jsme navštívili expozici na místním zámku, která byla velmi rozmanitá a hlavně interaktivní. V každém sále je něco, co si návštěvníci můžou osahat a vyzkoušet – od sestavování pravěké kostry skrčence, přes brnění, garderobu rudolfínské doby až po sestavování dřevěné mapy třicetileté války. Samozřejmě, že jsme této možnosti hojně využívali.
  • A z Benátek hopsa hejsa do Brandejsa. A tam hopsa hejsa do hospody a pak hopsa hejsa na tamní zámek. Tam jsme však dohopsali těsně po začátku prohlídky. Díky vstřícnému kastelánovi jsme nemuseli čekat celou hodinu. Umožnil nám prohlídku mimo cyklus jen pro naši skupinku. Brandýský zámek působí opravdu majestátně – velké komnaty důstojně vyzdobené masivním historickým nábytkem mají skutečně působivou atmosféru.
  • A na závěr měsíce jsme měli opět po půl roce naše obvyklé fotoodpoledne, při kterém se vždy sejdeme a společně si promítáme fotografie za uplynulý půl rok.  Připomněli jsme si únorové sedmikrásky, březnové krokusy zapadané dubnovým sněhem, všechny možné koncerty, přednášky, výlety atd. Přes menší účast si návštěvníci objednávali dokonce více fotografií než při předchozích setkání.