STALO SE v ŘÍJNU 2018

I v říjnu bylo krásné počasí – až nepřirozeně. Ještě stále mohl odpolední program probíhat na zahradě a procházky jsme nemuseli nijak zkracovat. Několikrát jsme si během procházky po obědě rozdělali v komunitní zahradě oheň a v popelu jsme pekli brambory.

Dva obyvatelé penzionu bylyi hospitalizování a stacionář také prořídl.

Jedna klientka vzápětí po „Babím létě“ onemocněla a v nemocnici byla celý měsíc. Jiná odjela na začátku měsíce k příbuzným na Moravu. Žila tam 70 let a srdce ji táhlo právě tam. Odjela na zkoušku na neurčitou dobu. Zpočátku to vypadalo, že na 14 dní, ale chtěla tam zůstat aspoň do „dušiček“.

Další byla 3 týdny na odlehčovacím pobytu v Životě 90. Vrátila se až 30.října. A zase jiná šla na plánovaný lékařský zákrok a část měsíce také chyběla.

v úterý 9.10. se sešla Středisková rada.

V říjnu jsme měli v Horizontu tři „živé“ akce, z nichž dvě se konaly v rámci projektu „Zdravý podzim“, který realizovala zdejší městská část s finanční podporou magistrátu hl. m. Praha.

Nejprve přišla paní doktorka Zuzana Barboríková s přednáškou „Bojíte se Alzheimera?“.  Zájemců o přednášku přišlo dost, z čehož bylo patrné, že jsme ve volbě tématu trefili hřebíček na hlavičku. Na závěr jsme po domluvě s pí. doktorkou navrhli přítomným, že budou moci mít s pí. dr. individuální konzultaci a testování, zda se u nich porucha kognitivních funkcí začíná projevovat. Zájem projevily 4 z nich. Konzultace pak probíhaly za 14 dní, ve čtvrtek 25.10.

Týden po této přednášce bylo na pořadu lehčí téma. Přišel náš obvyklý podzimní host, Martin Loew.  Tentokrát nám vyprávěl o své cestě na Madagaskar. Martin podal jako obvykle profesionální výkon. Fotografie byly krásné, vyprávění zajímavé i vtipné. Zaujalo nás např. to, že Madagaskar je jednou z nejchudších zemí na světě. Přesto Martin říkal, že místní lidé působí mimořádně spokojeně, stále se usmívají a jsou v dobré náladě, což nám dokumentoval na množství fotografií. Kéž bychom se to od nich dokázali naučit.

A třetí přednášku zde měla fyzioterapeutka a byla o zádech, resp. o bolestech zad. Proč nás záda bolí, že je to výsledkem našich dlouhodobě zakořeněných pohybových zlozvyků a co proti tomu můžeme i ve vyšším věku dělat. Také účastníkům této přednášky jsme nabídli  individuální konzultace v následujících týdnech. A i v tomto případě se našly 4 zájemkyně.

Po delší době nás navštívily děti a maminkami z mateřského centra Rybička ke společnému dovádění.

Poslední letošní výlet nás zavedl na zámek v Mělníce. Moc nás nebylo – dopředu jsme avizovali 52 schodů, které musejí zájemci o prohlídku zdolat. A někteří se obávali sychravého počasí, které touto dobou už má být. Na zámku jsme viděli mimo jiné psací stůl, za kterým soudruh Husák četl národu své poutavé novoroční projevy.

Lucie si pořídila basové ukulele, tak se s ním nemohla nepochlubit klientkám při jednom z muzicírování.

A nesmíme zapomenout připomenout, že tento měsíc oslavila sté narozeniny naše Česká republika.