STALO SE v PROSINCI 2019

V prosinci nás zasáhla velmi smutná událost. Zemřela naše nejstarší obyvatelka. V ledednu 2020 by jí bylo 97 let.

Ale kromě této jedné smutné události proběhl prosinec poměrně poklidně a bez zvláštních překvapení a zvratů.

Začal první adventní neděli tradiční dílničkou adventních dekorací.

Na tradiční dílničku navázalo tradiční zahájení Suchdolského betléma, které se tradičně otvíralo slavností na suchdolském náměstí. Při této příležitosti má Horizont tradiční stánek s výrobky klientů, kde se tradičně nejlépe prodávalo pečivo a sladkosti.

Jak je vidět, advent a Vánoce jsou tradicemi přeplněné. Přesto mezi tradicemi a tradičními hosty navštívilo Horizont přišlo několik nových tváři. Bylo to především vystoupení příležitostného seskupení hudebníků, které zde mělo koncert 4.12.

Další týden tu vystupovali žáci z hudebního kroužku školy ve Vokovicích.

Tradicí, bez které si advent už skoro nedokážeme představit, je vystoupení mládežníků Kočovníků. Ani tentokrát nás nezklamali.

Mezi těmi koncerty klientky stacionáře horlivě pekly a vyráběli adventní dekorace, abychom měli – nejen – na naší besídce co konzumovat a abychom zde měli vánoční atmosféru.

I tentokrát jsme měli besídku pro obyvatelky, klienty stacionáře a další příznivce a sympatizanty Horizontu. Věříme, že se přítomní bavili dobře. A také, že se dobře najedli a napili.

Hned následující den tu měla svůj (škoda, že) poslední pořad Karolina Vostrovská. Třetí díl jejího volného cyklu „povídání o hudbě a s hudbou“ se věnoval Vánocům v písních nejen českých. Řekla nám i o vánočních tradicích jiných národů. A samozřejmě, že jsme si společně i zazpívali.

Zpívání jsme měli nacvičené. Lucie totiž pro klienty stacionáře vytvořila zpěvníky s koledami vytištěné dostatečně velkým, „seniorským“ písmem a horlivě s spolu trénovali .

V pondělí 23.12. jsme do Horizontu přivezli betlémské světlo.

A pak život v Horizontu utichl a zpomalil se. Na štědrý den jel někdo k příbuzným. Kdo zůstával a chtěl mohl 24. přijít na „štědroodpolední“ posezení. Další setkání pro obyvatele bylo na Silvestra.  V družné zábavě zde poseděli 3 hodiny a to byla poslední společná akce roku 2019.