STALO SE v KVĚTNU 2021

Z některých fotek to sice není znát, ale letošní květen (stejně jako před tím duben) byl mimořádně chladný.

Ve stacionáři nám zdomácněli  klienti, kteří sem začali chodit v dubnu. Dvě dámy si rozšířili své dosavadní pobyty. A dočkali jsme se dalších dvou klientů. Oba začali chodit v posledním květnovém týdnu.

Nová obyvatelka penzionu působí také už zabydleně a spokojeně. Říkala, že se těší až budou obnoveny biblické hodiny. Předpokládáme, že se stane poměrně pravidelnou účastnicí našich kulturních akcí až je budeme moci obnovit.

Už tu párkrát přespala i další nová obyvatelka. Byla tu asi týden a pak se zase vrátila do svého původního bydliště. Je tam objednaná k nějakým doktorům. Až si to odbude, tak se do Horizontu nastěhuje natrvalo.

Ve stacionáři se nové posily horlivě zapojily do různých aktivit. A nebylo jich málo.

S Danielou v „pekárně“ se už standardně dělaly tři až čtyři chody. Nějaký koláč se peče pokaždé. V květnu jsme si pochutnali mimo jiné na rebarborovém. Už nějaký čas dělají kromě koláče vždy nějakou pomazánku, kterou pak baští k svačinám. V květnu jsme se mimo toho dočkali domácího chleba, pizzy, bramborových placek, palačinek, buchet a určitě ještě něčeho, co se nám vykouřilo z hlavy.

Při výtvarných aktivitách se dělaly výrobky z „chlupatých drátků“ (pejsek a orchidej), 3D obraz, koláže, ozdobná zapichovátka do květináčů, další výzdoba do oken a kdo ví co ještě.

K naší lítosti jsme přišli o canisterapeutická setkání s Meginkou.

Ale zase se nám po zimě vrátil Mooňáček se svou paničkou Denisou. A bylo to setkání velmi milé. Pro některé klienty to bylo setkání první, jiní už tu čest měli.

A protože se začínalo zdát, že pandemie ustupuje a koronaviry ztrácejí na síle, tak se začaly „rozvolňovat“ omezující opatření. Využili jsme toho a vydali se na první výlet.

Po třech letech znovu do průhonického parku. Říkali jsme si, že raději budeme zatím výletovat pod širým nebem. Počasí nebylo nic moc (jako ostatně celý květen). Ale aspoň nám nepršelo. Park se moc líbil a s posilněním v nedaleké restauraci byli také všichni spokojeni a všichni horlivě ujišťovali, že na další výlet pojedou určitě také. Tak uvidíme, jestli nám ho koronaviry dovolí.

Za zmínku stojí ještě to, že koncem května se konečně – po roce – sešla Středisková rada. Dřív nám to omezující protipandemická nařízení nedovolila a vče jsme řešili na dálku elektronicky. Rada se sešla se v novém složení. Dostalo se jí informací o dění v jednotlivých službách, byla jí předána výroční zpráva za loňský rok, předložena zpráva auditorky. A mimo jiné jsme se domlouvali, jak pojmout sešlost k 20. výročí otevření Horizontu, kterou chystáme v červnu. Samozřejmě, že nám koronaviry zase nezkomplikují život.