STALO SE V LEDNU 2021

Nový rok nezačal dobře. Hned v prvním týdnu se ukázalo, že někteří obyvatelé mají teplotu, kašel atd. V předchozích letech by nás to nějak nezneklidnilo. Ale v současné době jsme zbystřili a zavoali na hygienickou stanici,  abychom požádali o test všech obyvatel. Testovací sanita přijela v pátek 9.1. Pozitivní výsledek se ukázal u dvou obyvatel.

Oba pozitivní obyvatelé byly v přísné karanténě. Kromě toho nám z hygienické stanice nařídili desinfekci celé budovy. Desinfekce proběhla ve čtvrtek 14.1.

Nikdo z obyvatel, kteří byli pozitivní a v karanténě naštěstí nebyl v kontaktu s klienty ani personálem stacionáře, takže ten nemusel být zavřený. Jen v den desinfekce jsme požádali klienty, aby zůstali doma.

Ve stacionáři jsme přišli kvůli Covidu přišli o dalšího klienta. Přes vánoce se nakazil a po vyléčení skončil v LDN a k nám už se asi nevrátí. Kromě něj jsme přišli o klientku, která se zohodla, že do proočkování sem chodit nebude. A ke konci měsíce přestal chodit další klient – odešel do domova zvláštním režimem. Jiné dvě klientky si naopak pobyta ve stacionáři rozšířily.

Od 15.1. byl otevřený registrační systém pro vakcinaci lidí nad 80 let proti covidu. Mluvilo se o tom, jak očkovací systém nefunguje, je v tom zmatek a kdesi cosi. Ale naše zkušenost je taková, že – alespoň v ÚVN – to šlo jak po másle a během týdne už měli naši obyvatelé a mnozí klienti stacionáře první dávku za sebou. A kdo si počkal – ať už záměrně nebo na něj tak rychle nepřišla řada – tak mohl být očkován o týden později přímo zde na Suchdole, což zařídil místní úřad, především paní místostarostka Štěpánková.

Středisková rada per rollam schválila volbu nové obyvatelky bytu č. 10.

Nejsmutnější zpráva nás zastihla na samém konci měsíce – v pátek 29.1. další obyvatelka penzionu. V Horizontu žila jen necelé 3 měsíce.

Počasí venku místy začalo vypadat opravdu zimně. Stala se věc v posledních letech takřka nevídaná – napadlo více než 3 centimetry sněhu. Samozřejmě nás to neodradilo od procházek. tedy někoho – někdo zůstal za pecí. Ale našli se i nadšenci, kteří si chodili, resp. jezdili užívat krásy zimy. Skoro to vypadalo, jakoby koronavirus donutil lidi chovat se nenormálně, tak se příroda mohla začít chovat normálně.

Na tři krále nám sem přišlo králů aspoň deset. Byli malí a roztomilí. Jen škoda, že museli zůstat „sociálně distancovaní“ za oknem.

Výtvarnice Hanka stále nemohla chodit na výtvarnou dílu. Vedla ji tedy většinou Adéla, který se po prosincové dovolené vrátila nabitá nápady. A nutno poznamenat, že opravdu stály za to a pod jejím vedením vznikaly opravdu pěkné věci. Klienti z nich byli nadšení a Horizont nově vyzdobený. Adélu ve vedení výtvarné dílny někdy vystřídala Veronika, které má nápadů také nadbytek.

Daniela od podzimu s klienty ve stacionářské pekárně pekla většinou cukroví. A tak asi cítila potřebu ze sebe ten nános cukru oklepat, takže se s klienty pustila do pečení chleba, nakládali utopence, dělali pochoutkový salát atd. A takový domácí chleba a vlastnoručně naložení utopenci – to dokázali všichni ocenit a při takových svačinkách se jim dělaly „boule za ušima“ jako Kájovi Maříkovi.

Ale ne že by se tu jen pracovalo. Došlo i na hraní.

A také na slavení – měli jsme tu troje narozeniny.

K naší radosti se nám ozvala paní Renata s Meginkou a začaly chodit ve čtrnáctidenním cyklu. V lednu to stihli dvakrát. Podruhé přišla dokonce s kolegyní, která právě se svým psíkem prodělává canisterapeutický výcvik. Obojí setkání byla fajn a doufáme, že budou pokračovat.

Jak je patrné, špatných a smutných zpráv byl dostatek. Ale pěkné chvíle jsme v Horizontu v lednu zažili také.